Wat een visitekaartje is voor een ondernemer, is de menukaart voor een horecaonderneming. Ongemerkt laat een menukaart al heel wat zien over het restaurant, lunchroom of café waar je zit. Een oude, vieze en beschadigde kaart laten zien is dan ook niet echt een goed idee. Hoe houd je je menukaarten dan zo lang mogelijk mooi? Je leest het in dit blog!
Als het goed is, wordt jouw menukaart dagelijks meerdere keren uitgedeeld. Het is dus iets anders dan een flyer of folder die eenmalig wordt uitgedeeld, gelezen en daarna wordt bewaard of weggegooid. Het materiaal is hierbij dan misschien ook nog wel belangrijker dan bij veel ander drukwerk. Een goedkoop ogend dun velletje papier straalt niet de kwaliteit of luxe uit die jij wel voor ogen hebt. Kies dan ook voor een stevig papiersoort. Ons advies? Ga voor minimaal 300 grams papier. Hiermee heb je een goed en stevig papier in handen dat tegen een stootje kan.
Officieel valt het niet onder papier, maar is het meer een materiaal: het synaps. Dit ultra sterke materiaal is niet te scheuren of kapot te krijgen. Daarbij kan het ook goed tegen vocht. Regenbuitje over het terras? Geen probleem: jouw menukaart op water- en scheurvast papier kan er prima tegen!
Er zijn verschillende soorten menukaarten die je kunt gebruiken. Er is hierbij niet perse één beter dan een ander. Welke in jouw geval het beste is, is volledig afhankelijk van het gebruik en de ‘dikte’. Er zijn vier verschillende soorten die wij onderscheiden:
Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft een menukaart behoorlijk wat te verduren. Een beetje extra bescherming is dan ook zeker geen overbodige luxe. Het laten afwerken met een laminaat is een populaire optie. Het laminaat - dat verkrijgbaar is als glans laminaat en mat laminaat - is extra laag die aangebracht wordt over het drukwerk. Hierdoor is het zowel het papier als de inkt beter beschermd tegen krassen en andere invloeden van buitenaf. En je kunt je menukaart afnemen met een licht vochtige doek. Houd er wel rekening mee dat een menukaart met laminaat niet volledig waterdicht is. De opstaande randen zijn nog wel gewoon van ‘onbeschermd’ papier en dus gevoeliger voor bijvoorbeeld vocht.
Wanneer je je bezighoudt met het zo lang mogelijk goed houden van je menukaart, dan is een goed ontwerp van de menukaart ook onmisbaar. Prijzen kunnen natuurlijk altijd veranderen en links en rechts zullen er ongetwijfeld gerechten afvallen en bijkomen. Maar een goede solide basis voor het ontwerp mag zeker niet ontbreken. Hier een aantal algemene tips van ons:
Jij weet nu alles over het maken van een menukaart en waar je op moet letten bij de verschillende keuzes. Je kunt voorbeelden van menukaarten gebruiken om zelf inspiratie op te doen. Je hoeft het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden! Voor wat voor soort menukaart ga jij?
Tags: