Een zo mooi mogelijk drukbestand: inktdekking

Een mooie print valt of staat met het drukbestand. Wil je er zeker van zijn dat jouw bestelling zo mooi mogelijk wordt? Zorg er dan voor dat je een drukbestand aanlevert die aan al onze specificaties voldoet. Hoe je dat doet? We helpen je graag! In een aantal blogs geven we je tips over hoe je een zo goed mogelijk drukbestand aan kunt leveren. Met in dit blog: alles over inktdekking.


Inktdekking

Wat wordt er bedoeld met inktdekking?

Zoals je misschien wel weet wordt full colour drukwerk gedrukt op basis van 4 kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Je herkent deze manier van drukken en printen door de aanduiding CMYK (deze afkorting staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key), full colour bedrukking of 4 kleurendruk (bij Drukland.be 4/0 of 4/4 bedrukt). Met deze vier kleuren worden alle andere kleuren van de regenboog gemengd. Dit mengen wordt gedaan door middel van meerdere lagen inkt.

Tijdens het ontwerpen van je drukbestand moet je rekening houden met de inktdekking. Bij een te hoge inktdekking stapelt de inkt zich als het ware op. Doordat er (op bepaalde plekken) teveel inkt ligt, krijgt het niet de kans om op te drogen. De inkt kan gaan vlekken. Is er een te lage inktdekking, dan kunnen kleuren vaag worden en wordt de bedrukking slecht zichtbaar. Maar hoe zorg je voor een goede inktdekking?

Bij elke druktechniek bestaat er een minimale en een maximale inktdekking. De maximale inktdekking bij digitaal drukwerk is hoger dan bij offset drukwerk. Houdt bij digitaal drukwerk rekening met een maximale inktdekking van 300%. De maximale inktdekking van offset drukwerk is 280%. Hoe weet je welke druktechniek wordt gebruikt voor jouw drukwerk? Tijdens het bestelproces zie je altijd voor welke druktechniek je kiest. Dit komt terug bij de prijstabel.

Laat je kranten drukken? Let dan op, want de maximale inktdekking is hier lager: 240%. Het papier waarop kranten worden gedrukt neemt meer inkt op. Daarom is het maximum lager dan bij digitaal en offset drukwerk.

Hoe bereken je de inktdekking?

Nu je een beter beeld hebt van wat inktdekking is, leggen we je uit hoe je rekening houdt met de inktdekking van je drukbestand. Hiervoor dien je namelijk de inktdekking te berekenen.

We hebben hierboven al uitgelegd dat de kleuren in jouw drukwerk met 4 basiskleuren gemaakt worden. Deze 4 basiskleuren worden vaak afgekort naar CMYK. In elk grafisch ontwerpprogramma zie je, wanneer je een kleur aanmaakt of wijzigt, getallen achter de letters C, M, Y, K staan. Dit is (in procenten) de hoeveelheid inkt per kleur dat wordt gedrukt. Full colour kleuren bestaan altijd uit percentages van de 4 basiskleuren. Het totale percentage staat voor de inktdekking.

Een voorbeeld! We halen de kleur blauw van het Drukland.be logo uit elkaar. C heeft een waarde van 79%, M van 26%, Y 6% en K 0%. Tel al deze percentages bij elkaar op en je komt op een inktdekking van 111%.

Inktdekking

2 extra tips voor je drukbestand

Nu je alles weet over inktdekking, ben je bijna klaar om je perfecte drukbestand te ontwerpen. We geven je graag nog 2 tips als afsluiter!

Tip 1: gratis kleurprofielen

Om alles uit je kleuren te halen, kun je onze gratis kleurprofielen downloaden. Je vindt ze onder het kopje "Opmaak". Deze profielen kun je openen in Adobe InDesign of Illustrator. Je geeft zo gemakkelijk alle juiste instellingen mee aan jouw drukwerk!

Tip 2: de perfecte kleur zwart

Wanneer je zwart gebruikt in je ontwerp, wil je natuurlijk dat deze optimaal tot zijn recht komt. Om tot een diepzwart te komen dien je de waardes als volgt in te stellen: C 40, Y 30, M 30 en K 100. Zet de waardes dus niet alle 4 op 100! Hier krijg je een ware papierbaksteen van. De inkt kan niet snel genoeg drogen en plakt aan het volgende vel vast.


Meer weten over hoe je een perfect drukbestand aanlevert? Je leest in dit blog alles over pixels en vector.

Voeten banners

Tags:

15-03-2022
 
 

Reacties