Een brochure, wat is dat eigenlijk?

Promotie- en/of marketingmateriaal heb je alle soorten en maten: van handzame visitekaartjes tot immense spandoeken. Daar tussenin vind je drukwerk dat veel verspreid wordt. Hierbij kun je denken aan flyers, folders en natuurlijk de brochures. Maar wat is een brochure precies? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een flyer, een folder en een brochure? Wij leggen het graag uit!


wat is een brochure?

Flyer, folder of brochure: wat is het verschil?

Onder het promotie drukwerk zijn deze drie producten toch wel één van de meest populaire en meest gekozen. Ook niet zo heel gek, want je kunt het op ontzettend veel verschillende manieren inzetten. Op veel punten lijken ze op elkaar, maar er zijn toch ook wel een aantal grote verschillen. Wij zetten de drie producten voor je op een rijtje.

Flyer

De flyer is het meest eenvoudig van de drie producten. Deze bestaat namelijk uit één velletje papier zonder vouw, waarbij je zowel de voorkant als de achterkant kunt laten bedrukken. Er is niet een standaard maat waarop je een flyer besteld. Zo kun je kiezen voor kleinere formaten als bijvoorbeeld A6, maar ook grotere formaten als A3 is een optie. Het meest gekozen formaat voor een flyer is het A5 formaat (14,8 x 21 cm)

Folder

Als we een folder moeten omschrijven, dan kan het beste door het een flyer met een vouw te noemen. Een folder kun je op verschillende manieren laten vouwen. Dit kan van een enkele vouw gaat tot zelfs 4 vouwen. Doordat je een folder kunt uitvouwen, kun je het compact houden en tegelijkertijd voorzien van veel informatie. Populaire formaten voor een folder zijn het A5 formaat (14,8 x 21 cm) en DIN lang (9,8 x 21 cm).

Brochure

De meest luxe optie van de drie, dat is de brochure. De brochure is een boekwerk dat bestaat uit meerdere pagina’s, in tegenstelling tot de folder en de flyer. Om de verschillende pagina’s bij elkaar te houden, worden deze in de rug gebonden. Hiervoor zijn verschillende manier: met nietjes, met lijm of met een wire-O (spiraal). Het grote voordeel van een brochure is dat de ruimte waarop je kunt drukken bijna onbeperkt is. Kom je ruimte te kort? Dan voeg je nog een aantal pagina’s toe. Er zijn natuurlijk wel een aantal punten die zeker niet mogen ontbreken in je brochure.

Doordat je een brochure op ontzettende veel verschillende manieren kunt inzetten, zijn verschillende formaten erg populair. Denk hierbij aan het A6 formaat, het A5 formaat en het A4 formaat.

Verschillende soorten brochures

We benoemden het hierboven al even kort: er zijn verschillende soorten brochures. Welke afwerking het beste bij jou past, dat is erg afhankelijk van hoe jij deze gaat inzetten. Een programmaboekje is totaal iets anders dan een cursusboek waar ook in geschreven moet worden. Hieronder vind je de verschillende opties waaruit jij kunt kiezen:

verschillende brochures

Flyer, folder of brochure: wat is het verschil?

Brochures met een nietje

Onder de brochures waarschijnlijk de meest bekende en de populairste optie. De verschillende pagina’s worden in de rug bij elkaar gehouden door middel van twee nietjes. Door de nietjes en de relatief platte rug, blijft het een dun en handzaam boekje. Ideaal voor bijvoorbeeld een programmaboekje op een festival of evenement. Een ander voordeel is het minimale aantal pagina’s dat je nodig hebt voor deze optie. Dat kan namelijk al vanaf 8 pagina’s. Dus als je geen dik boekwerk wilt laten drukken, is dit een heel goede optie!

Brochure met lijmbinding

Deze optie is te vergelijken met een softcover boek. Een extra luxe variant dus, met ook een stevigere cover. De pagina’s worden gebonden in de rug met behulp van lijm. Deze stevige lijm zorgt ervoor dat jij met een gerust hart door het boekwerk kunt bladeren, ook voor langere tijd. Om een goede en sterke lijmbinding te krijgen, is er wel een minimaal aantal pagina’s nodig. Afhankelijk van het papier waar je voor kiest, is dit 40 pagina’s. Om de cover een extra luxe uitstraling te geven én het drukwerk beter te beschermen, wordt deze standaard afgewerkt met een glans laminaat of een mat laminaat.

Brochure met wire-O (spiraalbinding)

Een veelzijdige afwerking is die met een wire-O. Waarom veelzijdig? Nou, vanaf 8 pagina’s tot en met maar liefst 236 pagina’s is voor een spiraalbinding geen enkel probleem. De spiraal wordt altijd aangepast aan de dikte van de brochure. Heb je minder pagina’s? Dan wordt er een dunnere spiraal gebruikt dan wanneer je een boekwerk van meer dan 200 pagina’s laat drukken. Het grote voordeel van deze optie, is dat je de pagina’s helemaal om kunt slaan, zonder dat de rug breekt. Wil je het drukwerk extra beschermen? Kies dan voor een plastic cover. Zo kun jij extra lang genieten van je brochures!

Wanneer gebruik je een brochure?

Iedereen kan een een brochure inzetten. Waar je ook werkt, je hobby uitvoert of anders je tijd doorbrengt. Dit geeft wel aan hoe veelzijdig dit product is. Wel zien we dat er een aantal functie extra populair zijn:

  • Programmaboekje
  • Productcatalogus
  • Jaarverslag
  • Scriptie of onderzoeksrapport
  • Glossy of magazine

Het leuke van een brochure is dat je zelf helemaal bepaalt hoe deze er uit komt te zien. Door te spelen met het materiaal, het aantal pagina’s en uiteraard de binding, maak je een brochures die bij jou past. Zo is het voor een programmaboekje voor een festival vooral belangrijk dat deze gemakkelijk mee te nemen en op te bergen is. Terwijl een productcatalogus juist weer een professionele uitstraling moet hebben, met uitgebreide informatie.


Nu je weet wat een brochure is en welke opties je hebt, kun je zelf aan de slag met het maken van een brochure. Bij Drukland kun je eindeloos combineren en variëren met de verschillende opties. Welke brochure past het beste bij jou?ogelijk is!

Tags:

13-07-2022
 
 

Reacties