Wat is overdruk? Waar dient het voor? Wanneer gaat het mis met overdruk? Al deze vragen worden beantwoordt op deze pagina. Bovendien kan je hier gratis handleidingen downloaden met uitleg hoe overdruk gedetecteerd kan worden in het drukwerk ontwerp, en hoe dit waar nodig aangepast kan worden. Print de handleidingen uit voor eenvoudig gebruik of bekijk de instructievideo!
Heb je geen ontwerpprogramma? Ontwerp je drukwerk dan in onze gratis ontwerptool!
Bij overdruk worden lagen, die over elkaar heen liggen in het drukwerk ontwerp, met elkaar gemengd. Dit wil zeggen dat niet alleen de bovenste laag zichtbaar is, maar ook de laag hieronder. Zonder 'overdruk' zou alleen de bovenste laag zichtbaar zijn.
Overdruk wordt vrijwel alleen gebruikt voor 100% K zwarte teksten, die in een gekleurd vlak staan. Dit kan bijvoorbeeld een oranje titelbalk zijn met een zwarte tekst erin. Zonder overdruk, zou er eerst een plaat met oranje inkt op het papier gedrukt worden. De plaats waar de tekst komt wordt nog niet bedrukt, dit is nog wit. Hierna komt de plaat met zwarte inkt, die de witte letters moet gaan vullen met zwarte inkt. Als de plaat ook maar een halve millimeter verschuift, zijn er onbedoeld witte randjes om de tekst zichtbaar.
Let op: In Indesign wordt overdruk automatisch aangezet voor de kleur 100% K, ook als dit geen tekst is.
Overdruk is pas zichtbaar in het eindresultaat, als het ontwerp al gedrukt is. Wie overdruk aan heeft staan op de verkeerde plekken in het ontwerp, kan dus voor een vervelende verrassing komen te staan. In het ontwerp ziet het er namelijk uit alsof de bovenste laag, de laag hieronder onzichtbaar maakt in het drukwerk. Op het uiteindelijke resultaat is echter de onderste laag zichtbaar, door de bovenste laag heen. Dit is niet altijd de bedoeling! Het resultaat ziet u hieronder:
De designer van bovenstaand ontwerp verwacht een blauw en een geel vlak. Het uiteindelijke resultaat, komt met een groen vlak, op het punt waar het blauwe en het gele vlak elkaar overlappen: een vervelende verrassing! Check daarom altijd of er sprake is van overdruk in uw drukwerk ontwerp.
Met behulp van Adobe Acrobat (niet te verwarren met Adobe Reader) kunt u eenvoudig overdruk in uw drukwerk ontwerp detecteren. Lees hiervoor de handleidingen op deze pagina. Heeft u niet de beschikking over Adobe Acrobat? Op de website van Adobe kunt u een gratis proefversie van Adobe Acrobat downloaden.
Bekijk alle handleidingen van Drukland.be voor meer informatie over:
Vragen?
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.