PMS kleuren

PMS drukwerk kan je gemakkelijk via onze website bestellen. PMS kleuren zijn ideaal voor de kleurechtheid van je huisstijl. Hieronder staat een overzicht van producten van Drukland.be die in PMS kunnen worden besteld:

Download handleidingen

Illustrator

InDesign

Heb je geen ontwerpprogramma? Ontwerp je drukwerk dan in onze gratis ontwerptool!


Handige informatie over PMS kleuren

Waar staat de afkorting PMS voor? Wat zijn PMS kleuren? Wat zijn de verschillen tussen een full colour bedrukking en een PMS bedrukking? Deze pagina beantwoordt alle vragen inclusief vele handige tips voor het gebruik van PMS kleuren en een handleiding voor het omzetten van PMS kleuren naar CMYK kleuren, in Indesign en Illustrator. Handig van Drukland.be!


Wat zijn PMS kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. PMS kleuren (ook wel Pantone kleuren genoemd) zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkt van tevoren wordt gemengd tot de juiste kleur. Deze PMS kleuren zijn overal te wereld hetzelfde en algemeen bekend bij vrijwel alle drukkerijen.


Is een PMS opdruk altijd en overal dezelfde kleur?

De kleur inkt van de PMS kleur is altijd hetzelfde. Dit wil echter niet zeggen dat de kleuren er hetzelfde uit gaan zien op elk drukwerk product. De onderliggende papiersoort kan de inkt op verschillende manieren absorberen, waardoor er kleurverschil per papiersoort kan ontstaan. Zolang de inkt met de PMS kleur echter op hetzelfde papiersoort wordt gedrukt, is dit de ideale manier om een identieke kleur te kunnen garanderen over de gehele productlijn drukwerk producten. PMS kleuren worden dan ook vaak gebruikt om kleurechtheid te garanderen.

Handig: De verschillen in de PMS kleuren op verschillende papiersoorten wordt aangegeven met een letter achter de kleurcode. 'U' staat bijvoorbeeld voor 'Uncoated': ongestreken papiersoorten. Deze papiersoorten kennen een grovere structuur en zijn beschrijfbaar. Denk aan 300 grams natuurkarton visitekaartjes of briefpapier. 'C' staat voor 'Coated': gestreken papiersoorten, zoals bijvoorbeeld mat mc of glans mc.


Wat is het verschil tussen full colour en PMS bedrukking?

Over het algemeen kan er bij kleurendruk uit twee verschillende kleurmodellen gekozen worden: full colour of PMS.

Een full colour bedrukking bestaat uit CMYK kleuren en wordt ook wel 4-kleurendruk genoemd. Deze bedrukking wordt vaak gekozen als er vier kleuren of meer in het ontwerp zitten, denk bijvoorbeeld aan een reclamefolder of flyers. Bij een full colour bedrukking kunnen er minimale kleurverschillen optreden tussen verschillende drukwerk producten. Ook is er kans op een minimale afwijking bij een herdruk in de toekomst, ook al worden je producten bij dezelfde drukker gedrukt. Met deze reden is de PMS bedrukking in het leven geroepen.

Een PMS bedrukking bestaat uit specifieke Pantone kleuren. Er wordt vaak voor PMS gekozen als er slechts één, twee of drie kleuren gedrukt hoeven te worden: denk bijvoorbeeld aan een logo. Indien de Pantone kleuren op dezelfde papiersoort gedrukt worden, zullen deze altijd identiek zijn, onafhankelijk van de gekozen drukker. Deze standaard geldt wereldwijd. Hierdoor is een PMS bedrukking ideaal voor je huisstijl: de kleuren van het logo zullen altijd hetzelfde zijn!

Tip: PMS kleuren zijn kleurecht en overal ter wereld hetzelfde, indien er voor dezelfde papiersoort gekozen wordt. Het is niet aan te raden hier mat- of glanslaminaat aan toe te voegen. Laminaat maakt de kleuren altijd iets donkerder, waardoor bijvoorbeeld de kleur van je gelamineerde visitekaartje kan gaan afwijken van de kleur van ongelamineerd briefpapier.


Notatie kleurendruk

Kleurendruk wordt altijd als volgt genoteerd: het aantal kleuren op de voorzijde / het aantal kleuren op de achterzijde.

Enkelzijdig 3 PMS wordt zo 3/0, de achterkant blijft onbedrukt. Dubbelzijdig 2 PMS wordt 2/2. Zwart telt mee als PMS kleur, wit telt alleen mee als deze daadwerkelijk gedrukt moet worden. Op wit papier is dit bijvoorbeeld niet nodig. Als het logo dus een gekleurd vlak kent met witte tekst erin (zoals ook de letters 'DRUK' in het Drukland.be logo) en je wilt dit logo op een papiersoort drukken, dan telt wit niet mee als PMS kleur.

Een full colour bedrukking bestaat altijd uit een mengeling van de vier CMYK kleuren. Hier is het aantal kleuren dus altijd 4. Het maakt in dit geval niet uit of je achterkant alleen uit zwart en wit bestaat. Een full colour bedrukking bestaat altijd uit de vier CMYK kleuren.

Enkelzijdig full colour bedrukking wordt als volgt genoteerd: 4/0. De achterzijde is onbedrukt. Bij dubbelzijdig full colour drukwerk spreken we van 4/4.


Hoe kan ik PMS kleuren in mijn ontwerp herkennen?

Zoals je in de handleiding kan zien, kan je met behulp van Adobe Acrobat (niet te verwarren met Adobe Reader) de PMS kleuren in je drukwerk ontwerp zichtbaar maken. Hierna kunnen de kleuren eventueel aangepast worden in Indesign en Photoshop. Heb je gekozen voor een full colour opdruk en wil je de PMS kleuren in het ontwerp omzetten naar CMYK kleuren? Download gratis de handleiding bovenaan deze pagina.


Hoe bepaal ik welke PMS kleur ik wil hebben?

PMS kleuren kunnen niet betrouwbaar weergegeven worden op het beeldscherm van je computer. De kleuren van het beeldscherm zijn immers RGB kleuren en onder andere afhankelijk van de instellingen van het beeldscherm. Het is aan te raden een PMS waaier te kopen, waarop alle PMS kleuren staan aangegeven. Zo kan je goed bepalen hoe de kleur uit komt op het papier.


Hoe maak ik mijn ontwerp in PMS kleuren?

Een design in PMS kan worden gemaakt in Adobe InDesign en Adobe Illustrator. Om het design te kunnen voorzien van de PMS kleuren in Adobe InDesign gaan we eerst naar "Window" > "Colour" > "Swatches". Er zal een nieuw venster worden getoond. Klik vervolgens op de knop voor het aanmaken van een nieuwe kleur. Kies vervolgens bij "Colour mode" voor de optie "PANTONE solid coated" of "PANTONE solid uncoated", afhankelijk van de afwerking die je kiest voor het product. Voor alle uncoated papiersoorten zoals natuurkarton, recyclingpapier en biotop dien je te kiezen voor "PANTONE solid uncoated". Voor de coated papiersoorten, zoals mat mc en glans mc, is dit "PANTONE solid coated".

Selecteer vervolgens de gewenste PANTONE kleur en deze zal nu worden toegevoegd aan de lijst in het venster "Swatches" en kan worden gebruikt in het design.

Voor Illustrator werkt het iets anders, hiervoor moeten we eerst naar "Window" > "Swatches", hierin is het overzicht te zien van de kleuren die zijn aangemaakt in het document. Vervolgens gaan we naar "Window" > "Swatch Libraries" > "Color Books" en maken wij de keuze voor "PANTONE solid coated" of "PANTONE solid uncoated". Een nieuw venster wordt getoond. Selecteer hierin de kleur die je wenst te gebruiken. Deze wordt in het venster "Swatches" toegevoegd en kan nu worden gebruikt in het design.


Overige handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.be voor meer informatie over:


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

0 producten € 0,00