Inktbezetting van het drukwerk ontwerp

Handige informatie over de inktbezetting

Hoe bepaal ik de inktbezetting van mijn drukwerk ontwerp? Wat is de maximale inktbezetting? Hoe kan ik de inktbezetting verlagen, zodat ik mijn bestand alsnog kan afdrukken? Het antwoord op al deze vragen, ligt hier voor het oprapen. Inclusief gratis te downloaden handleidingen, zodat je eenvoudig de inktbezetting kunt aanpassen in Photoshop, Illustrator en Indesign. Handig van Drukland.be!

Wat is inktbezetting?

De inktbezetting geeft de hoeveelheid inkt weer dat op een stuk in het drukwerk ontwerp gedrukt moet worden. Bij full colour drukwerk, kan deze berekend worden door de hoeveelheid Cyaan (C), Magenta (M), Geel (Y) en Zwart (K) bij elkaar op te tellen. Als de inktbezetting boven een bepaald punt komt, is er een risico dat het drukwerk gaat vlekken of aan elkaar gaat plakken. Er is dan te veel inkt gebruikt op een stuk papier. Om dit te voorkomen moet de inktbezetting verlaagd worden. In de handleiding op deze pagina, wordt duidelijk gemaakt hoe je de inktbezetting van je ontwerp bepaalt en hoe je deze verlaagt indien het maximum wordt overschreden.

Wat is de maximale inktbezetting van mijn drukwerk product?

De maximale inktbezetting verschilt per papiersoort, het ene papiersoort kan meer inkt absorberen dan het andere papiersoort. Zo kennen ongestreken papiersoorten (zoals beschrijfbaar wit karton en briefpapier) een maximale inktbezetting van 225% CMYK. Gestreken papiersoorten (zoals Glans papier, Gesatineerd MC en Silk MC) kent een maximale inktbezetting van 280% CMYK en gelamineerd papier (met mat- of glanslaminaat) kent een maximale inktbezetting van 300% CMYK.

Hoe kan ik de inktbezetting verlagen?

Door de inktbezetting te verlagen, voorkom je dat het drukwerk gaat vlekken of plakken. Download hieronder gratis de handleiding van Photoshop. Hierin wordt in stappen uitgelegd hoe de inktbezetting bepaald kan worden en hoe deze verlaagd kan worden waar nodig. Print deze handleidingen uit, zodat je alle stappen rustig door kan lopen.

Inktbezetting handleiding

Download hier gratis de handleiding. Hierin wordt in stappen uitgelegd hoe je de inktbezetting kan verlagen met behulp van Photohop, Illustrator en Indesign.

Print deze handleiding uit, zodat je alle stappen rustig door kunt lopen.

Geen beschikking over Photoshop?

Heb je geen beschikking over Photoshop, Illustrator en/of Indesign? Dan kan je het beste kiezen voor drukwerk online ontwerpen. Het is mogelijk eigen foto's en afbeeldingen te gebruiken. Het online ontwerpen van het drukwerk is eenvoudig, snel en bovendien hoeft je geen rekening te houden met de inktbezetting.


Overige handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.be voor meer informatie over:


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

Chat Bel 0 producten € 0,00