Tekstmarge in je drukwerk ontwerp

De tekstmarge: wat houdt deze marge precies in? Wat zijn de risico's als er geen rekening wordt gehouden met de tekstmarge? Hier staan alle antwoorden, inclusief instructies waarin wordt uitgelegd hoe er rekening kan worden gehouden met de tekstmarge in Photoshop, Indesign en Illustrator. De stappen zijn netjes uitgeschreven in de handleidingen die je gratis kunt downloaden: print ze uit voor eenvoudig gebruik. Handig van Drukland.be!

Download handleidingen

Illustrator

InDesign

Photoshop

Heb je geen ontwerpprogramma? Ontwerp je drukwerk dan in onze gratis ontwerptool!


Wat is tekstmarge?

De tekstmarge bakent het gebied af waarbinnen alle tekst en logo's moeten komen te staan in het drukwerk ontwerp. Teksten en logo's moeten altijd op een bepaalde afstand (3 mm) van de rand worden gehouden, omdat er anders een kans is dat teksten buiten beeld vallen of te dicht tegen de rand komen te staan, wat slordig staat. Echter, bij sommige producten behoudt de tekstmarge niet alleen afstand van de rand, maar kan het ook zijn dat een deel van het drukwerk ontwerp niet zichtbaar zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de metalen ringen aan de rand van een spandoek. Als hier tekst wordt geplaatst, zal deze niet zichtbaar zijn, omdat de ringen erdoorheen gezet zullen worden. De tekstmarge voor het product kan je bepalen aan de hand van de werktekeningen.


Hoe bepaal ik de tekstmarge?

Bij de meeste producten is de tekstmarge 3 mm van de rand van het drukwerk (6 mm als je de 3 mm afloop meetelt). Zoals eerder genoemd, is het echter mogelijk dat de tekstmarge ook andere gebieden afbakent waar geen tekst geplaatst kan worden. De tekstmarge van het product, bepaal je dan ook met behulp van de werktekeningen.


Wat is het verschil tussen tekstmarge en afloop?

De tekstmarge en de afloop zijn twee verschillende aspecten. De tekstmarge is een marge van 3 mm, binnen het door jou gekozen formaat. Teksten en logo's dienen 3 mm van de rand van het ontwerp te staan. De afloop is een rand van 3 mm om je drukwerk heen, deze rand wordt er in het eindresultaat afgesneden.

De tekstmarge voorkomt dat er stukken tekst niet gedrukt worden of te dicht tegen de rand komen te staan: dit kan een slordig beeld geven. De afloop dient in het ontwerp verwerkt te worden om witte randen te voorkomen.

Hieronder een afbeelding ter verduidelijking.

Afloop en tekstmarge


Overige handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.be voor meer informatie over:


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

0 producten € 0,00