Voorkom de meest gemaakte fouten in drukwerk!

Ben je van plan om een ontwerp te maken voor drukwerk? Dan zijn er een aantal meest gemaakte fouten die je kan voorkomen. Lees in dit blog hoe je ervoor kan zorgen dat je deze fouten voorkomt!


drukwerk fouten

Kleurverschil door beeldschermkleuren

Misschien is het jou al eens overkomen: de kleuren van je print komen niet overeen met de kleuren op je beeldscherm. Valt dat even! Dit verschil wordt veroorzaakt door een verkeerd kleursysteem. Bij het opmaken is je kleurmodus ingesteld op RGB. Deze kleurmodes is enkel geschikt voor beeldschermen, en niet voor print. Maar hoe voorkom je kleurverschil?

kleurverschil

Je voorkomt kleurverschil door gebruik te maken van het kleursysteem CMYK. Deze kleuren zijn bedoeld voor drukwerk.

Zorg er dus voor dat je kleurmodus ingesteld is op CMYK om kleurafwijkingen te voorkomen! Voor zwart/wit afbeeldingen geldt er een uitzondering. Deze afbeeldingen moeten niet opgeslagen worden in RGB of CMYK. Zorg ervoor dat zwart/wit afbeeldingen in grijsschaal worden opgeslagen voor het beste resultaat!

Zijn kleursystemen een nieuw terrein voor je? We leggen alles over kleursystemen voor je uit.


te lage resolutie

Wazig drukwerk door een te lage resolutie

Een tweede flater is onscherp drukwerk. Om ervoor te zorgen dat je ontwerp op een scherpe manier wordt afgedrukt, is een hoge resolutie nodig. Je wilt natuurlijk geen wazige afbeeldingen laten drukken. Daarom adviseren we om bij kleinere producten zoals flyers, visitekaartjes, folders etc. een resolutie aanhoudt van minimaal 300dpi.

Voor producten zoals spandoeken en vlaggen is het aanhouden van een resolutie van maximaal 150dpi voldoende. Deze producten zie je immers altijd van een afstand in plaats van dichtbij.

iteiOp deze manier heb je de beste kwalt drukwerk! Meer weten over de de juiste resolutie? We vertellen je er meer over!


Een slecht leesbare tekst

Een aantal factoren zijn van belang voor iedere tekst. Als eerste de spelling en grammatica: deze hoort op orde te zijn. Dit is misschien vanzelfsprekend, maar het maken van fouten is menselijk. Tip: laat je tekst door meerdere mensen lezen. Twee paar ogen zien tenslotte meer dan één!


spelfouten

Ten tweede is het formaat van je lettertype erg belangrijk. Zorg ervoor dat je het lettertype niet kleiner maakt dan 6pt. Kleiner dan dat is nauwelijks leesbaar! Tip: de gemiddelde tekst is 12 pt. groot.

Tenslotte: witruimte. Dit is de extra ruimte tussen of naast de tekst. Deze ruimte maakt je tekst behapbaar, leesbaar en overzichtelijk. Check of je voldoende witruimte toepast door je ontwerp eerst zelf te printen. Als er te veel (of juist te weinig) extra ruimte is, kan je dat dan aanpassen. Je zult merken dat meer witruimte de tekst een stuk leesbaarder maakt!


onjuiste afmeting

Een onjuiste afmeting gebruiken voor je ontwerp

Voor je ontwerp is het van belang om de juiste afmeting te gebruiken. Op deze manier staat alles op de goede plek.

Neem bijvoorbeeld een folder met vouwen erin. Wanneer je de onjuiste afmeting gebruikt kan het ervoor zorgen dat de folder niet op de lijn gevouwen is, wat er natuurlijk niet netjes uit ziet.

Drukland.be heeft voor bijna elk ontwerp een template of werktekening beschikbaar, zodat je de juiste afmeting kan aanhouden. Wel zo makkelijk!


Verkeerd afgesneden drukwerk

Ondanks de nauwkeurigheid van onze snijmachines, kan het weleens voorkomen dat een machine er een paar millimeter naast zit met het snijden van drukwerk. Dit kan ervoor zorgen dat er een ongewenste witte rand naast je drukwerk komt of dat er een stuk van je drukwerk wordt weggesneden. Zo'n witte rand wil je natuurlijk voorkomen!

snijfouten

Voeg daarom een afloop toe aan je drukwerk. Een afloop is een paar millimeter breed en zorgt ervoor dat je ontwerp groter wordt dan het eindformaat. Door je ontwerp hierin door te laten lopen, krijg je geen witte randen.

Naast deze afloop is het aan te raden om een veiligheidsmarge van enkele millimeters toe te voegen. Let hierbij op dat je belangrijke informatie niet voorbij deze marge zet. Op deze manier wordt er geen onmisbaar stuk van je drukwerk weggesneden!

De grootte van de afloop en veiligheidsmarge is afhankelijk van het drukwerk dat je bestelt. Je kan de afmetingen terugvinden op de werktekening van het drukwerk. Zorg er dus voor dat je deze controleert!

Als laatste adviseren wij om geen randen toe te voegen aan je ontwerp. Dit kan bij een kleine verschuiving leiden tot een ongecentreerd ontwerp. Dat is natuurlijk zonde.


te hoge hoeveelheid inkt

Kreukels door een hoge hoeveelheid inkt

Iets waar je misschien minder bij stil staat is de inktdekking voor het drukken van je ontwerp. Het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je ontwerp een te hoge hoeveelheid inkt heeft, kan dit ervoor zorgen dat er kreukels in je ontwerp komen. Dit wil je natuurlijk niet hebben!

Geen idee hoe je de inktdekking van je ontwerp instelt? In dit blog leggen we het je uit.


Voldoende geïnformeerd en wil je beginnen met drukwerk? Ontdek ons ruime assortiment aan drukwerk en begin!

Tags:

10-05-2022
 
 

Reacties