In veel gevallen wordt een visitekaartje alleen maar gebruikt waarvoor het in eerste instantie bedacht is: het uitwisselen van contactgegevens. Maar wist je dat je nog zo ontzettend veel meer kunt doen? Je kunt een heel verhaal vertellen over jou en jouw onderneming. En dat met slechts één kaartje van 5,5 x 8,5 cm. Wij laten je een paar voorbeelden van visitekaartjes zien.
Het vertellen van een verhaal - in het Engels: storytelling - is iets dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Mensen zijn niet meer op zoek naar een simpele aankoop, maar willen een beleving en een goed fijn gevoel overhouden aan een aankoop of ontmoeting. En ook voor jou is het een extra kans om jezelf op de markt te zetten. Met een goed verhaal blijf je immers veel beter in het geheugen van de mensen. Klanten blij, jij blij, dus waarom niet beginnen met storytelling?
Hoe jij het kunt aanpakken, is natuurlijk ook afhankelijk van de business waarin je werkt. Je kunt het zo groot maken en breed trekken als je zelf wilt. Kies je er bijvoorbeeld voor om als bedrijf een verhaal te vertellen? Zo kun je bijvoorbeeld een ‘fanbase’ opbouwen. Een groep trouwe klanten die zich kunnen identificeren in jouw bedrijf, uitingen en normen en waarden. Maar je kunt er ook voor kiezen om per product of per productgroep een apart verhaal te vertellen. Dan is wel zaak om te zorgen dat die verhalen niet compleet van elkaar verschillen. Dan maak je het voor jezelf weer onnodig lastig.
Een visitekaartje is in veel gevallen het eerste contact dat je met (potentiële) klanten hebt. Het moment waarbij je letterlijk je visitekaartje afgeeft. Ook hét moment om jouw verhaal te beginnen. En dit hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn. Wij dacht je bijvoorbeeld van een visitekaartje van een muziekdocent in de vorm van een piano. Het is meteen duidelijk wat diegene doet én je geeft een uniek en bijzonder kaartje weg. Gegarandeerd dat daarover gesproken gaat worden. Een formaat visitekaartje dat anders dan de rest zorgt sowieso voor meer aandacht. Dus niet alleen de vorm, maar ook met het formaat kun je prima spelen.
Of je kunt werken met een kraslaag of een afscheurstrook. Op die manier maak je er een interactief visitekaartje van. Een afslankcoach waar een ‘buik’ afgescheurd kan worden van het kaartje. Of een voor- en na-situatie van bijvoorbeeld een plastisch chirurg. Allemaal voorbeelden van kaartjes die aansluiten op de praktijk. Helder en duidelijk gecommuniceerd, met een unieke kwinkslag.
De opdruk en het ontwerp van jouw kaartje zijn belangrijk, maar vergeet ook zeker het materiaal niet. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel verschillende materiaalsoorten voor visitekaartjes, dat er altijd een optie is die extra goed bij jou past. Het meest gekozen is nog altijd een ‘basic’ versie een visitekaartje. Eenvoudig ontwerp, op een degelijk papiersoort gedrukt. Niks mis mee natuurlijk, maar het valt niet echt op tussen alle andere kaartjes. Zo is duurzaamheid en ‘groen’ een ontzettend belangrijk thema de laatste jaren. Laat zien dat jij om het milieu geeft en ga voor een duurzaam en/of gerecycled papiersoort. Samen met een officieel FSC-logo laat je eenvoudig zien waar jij voor staat.
Vind jij een extra chique uitstraling belangrijk? Dan zijn papiersoorten als Tintoretto Gesso, Conqueror Vergé of linnenpersing ideaal. Doordat het papier niet helemaal glad is en reliëf heeft, geeft het een extra luxe uitstraling. En die uitstraling werkt weer door naar hoe mensen naar jou en jouw onderneming kijken.
Ben je er al uit wat er op jouw visitekaartje moet komen? Fijn, dan kun je snel bestellen! Weet je het nog niet helemaal zeker? Wat hebben een aantal voorbeelden van visitekaartjes en tips voor het ontwerpen van een visitekaartje voor je op een rijtje gezet. Zo heb jij voldoende inspiratie om met je eigen ontwerp aan de slag te gaan.
Tags: