Hoe verwijder je stickers op verschillende ondergronden?

Stickers vind je in allerlei soorten en maten. Niet heel gek dus dat ze geliefd zijn om bijvoorbeeld de naamsbekendheid te vergroten of een product, dienst of evenement te promoten. Leuk natuurlijk dat een sticker goed blijft plakken, maar soms wil je deze toch verwijderen. En dat natuurlijk zonder schade. Wij geven je een paar handige tips hoe je dat kunt doen!


hoe kun je stickers verwijderen


Raamsticker verwijderen

Een raamsticker gebruik je over het algemeen op een raam of een ander soort glas. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. De één is geschikt voor kortere termijn, terwijl een andere optie juist weer langere tijd kan blijven plakken. Maar vroeg of laat wil je ze toch verwijderen en/of vervangen. En zo doe je dat:

Handig om bij de hand te hebben is iets waarmee je de sticker kunt verwarmen. Vaak wordt hiervoor een föhn gebruikt. Hiermee kun je de sticker, en dan de lijm in het bijzonder, verwarmen. Door de warmte wordt de lijm zacht en zal de plakkracht afnemen. Op deze manier verwijder je het geheel eenvoudig. Begin bij een hoekje en werk vanuit daar steeds verder met de föhn. Zeker bij exemplaren die vooral voor langere tijd op het raam zitten, kan het zijn dat het materiaal breekt. Dat is helaas niet te voorkomen. Begin gewoon weer opnieuw met het verwarmen en je kunt rustig verder gaan.

Naast een föhn gaan mensen ook vaak aan de slag met een verfkrabber. Dat heeft niet direct onze voorkeur. De kans op blijvende schade in de vorm van bijvoorbeeld krassen is een stuk groter. Kan het dus zonder, dan is dat altijd beter.

Stickers op gelakte of geverfde ondergronden verwijderen

Gelakte of geverfde ondergronden zijn kwetsbaarder dan bijvoorbeeld kunststof of glas. Neem dan ook zeker de tijd om dit goed en zorgvuldig te doen. Ook dan is het heel goed mogelijk om de sticker zonder schade en blijvende (lijm)resten te verwijderen.

Ook hierbij kan een föhn je erg goed helpen. Door de sticker te verwarmen zal de lijm langzaam zachter worden en minder goed plakken. Je kunt vervolgens heel langzaam en voorzichtig het materiaal van de ondergrond trekken. Let goed op of de ondergrond onbeschadigd blijft. Zie je dat het niet helemaal schadeloos gaat, dan kan het nog iets extra verwarmen nog weleens helpen.

Lukt het niet met verwarmen? Dan kun je het ook proberen met een beetje wasbenzine of lampenolie. Gebruik in ieder geval nooit terpentine of stickerverwijderaar. Dit zijn behoorlijk agressieve middelen en kunnen de lak en verf flink aantasten, met blijvende schade als gevolg.

Stickers op kunststof verwijderen

Kunststof is over het algemeen een erg stevig en sterk materiaal, waarvan de stickers relatief gemakkelijk te verwijderen zijn. Ook hierbij is ‘verwarmen’ het magische woord. De warmte zorgt voor een mindere hechting, waardoor je sticker relatief makkelijk kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat kunststof kan smelten als het flink warm laat worden. Ga dus niet té enthousiast aan de slag met de föhn en houd de ondergrond goed in de gaten.

Begin ook hier met het loshalen van een hoekje. Zo kun je steeds iets meer van het materiaal loshalen. Stukje verwarmen, stukje lostrekken en dat telkens herhalen.

Papieren stickers verwijderen

Papieren stickers zijn over het algemeen iets minder stevig dan bijvoorbeeld vinyl stickers. De kans dat deze gaan scheuren of afbreken bij het verwijderen is dan ook erg groot. Ook hierbij geldt dat de föhn je grootste vriend is. De sticker verwarmen zorgt ervoor dat de lijmlaag soepel wordt en minder goed hecht. Zoals gezegd is het bijna onvermijdelijk dat het materiaal niet in één keer in zijn geheel verwijderd kan worden. Neem rustig de tijd en werk zo stukje bij beetje de hele sticker af totdat alles verwijderd is.

Goed om te weten: pas op met het heel heet maken van het papier. In het ergste geval kan het gaan smeulen of zelfs in brand vliegen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Lijmresten van stickers verwijderen

Ondanks dat je de sticker zo goed als mogelijk hebt verwijderd, is er een vrij grote kans dat er nog lijmresten achterblijven. Er zijn een paar handige tips waarmee je ook lijmresten volledig verwijdert.

Vaak wordt hierbij gegrepen naar de stickerverwijderaar. Niet heel gek natuurlijk, als je de naam zo leest. Maar het is niet geschikt om op iedere ondergrond te gebruiken. Het is namelijk vrij agressief en kan diezelfde ondergrond flink aantasten. Zeker bij geverfde of gelakte muren en op kunststof raden wij de stickerverwijderaar niet aan. Daar kun je beter wat mildere middelen voor gebruiken. Plantaardige oliën zoals kokosolie of olijfolie zijn prima alternatieven in de meeste gevallen.

Ook met een sopje van water met (mild) afwasmiddel kun je de meeste lijmresten wel verwijderen. Maak de lijmresten goed nat, laat het even inwerken en je zult het hierna gemakkelijk moeten kunnen verwijderen.

Schilderstape is een ander alternatief. Dit zal niet in alle gevallen even goed werken, maar kan voor jou wellicht wel een uitkomst zijn. Je pakt een stukje tape en druk dit stevig op de lijmresten. Trek de tape er nu snel af en je zult zien dat er lijmresten blijven plakken op de tape. Je zult dit hoogstwaarschijnlijk een aantal keer moeten herhalen om het beoogde effect te bereiken.


Zo, alle oude stickers zijn nu verwijderd. Hoog tijd om nieuwe stickers te maken! Bij Drukland.be vindt je een ongeloof breed aanbod van verschillende soorten. Voor welke ga jij?

Tags:

14-08-2023
 
 

Reacties