Alles wat je moet weten over het drukken van een spandoek

Ben je van plan om een spandoek te drukken? Bij Drukland.be is er een ruim assortiment aan spandoeken die je in verschillende soorten en maten kunt bestellen. We leggen je uit wat voor stappen je moet nemen voor jouw eigen bedrukte spandoek. Lees je mee?


spandoek bedrukken

Begin met het samenstellen van je spandoek

Om te weten welk soort spandoek je wilt laten bedrukken, moet je eerst weten waarvoor je hem gaat gebruiken en waar je hem gaat ophangen. Deze factoren zijn namelijk bepalend voor de grootte en het soort materiaal van je spandoek. Voordat we je meer vertellen over de afmetingen van je doek, en de gevolgen daarvan, lichten we de materiaalsoorten voor je toe.

Je kunt uit een vijftal materiaalsoorten kiezen voor jouw spandoek. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • 110 grams vlaggendoek
 • 310 grams winddoorlatend meshdoek
 • 350 grams premium blockout
 • 510 grams bisonyl (enkelzijdige bedrukking)
 • 610 grams bisonyl (dubbelzijdige bedrukking)

Het materiaal 510 grams bisonyl wordt het meeste gekozen. Voor de laagste prijs krijg je een spandoek van goede kwaliteit, die je langere tijd buiten kunt ophangen. Wanneer je een spandoek op wilt hangen in een windrijke omgeving dan is het meshdoek de goede optie. Een meshdoek heeft kleine gaatjes, waardoor de wind er goed doorheen kan. Op deze manier blijft het doek langer goed, zelfs als er veel wind is!

Als je van plan bent om het spandoek niet lang op te hangen of als je het spandoek veel van plek wilt laten veranderen is het vlaggendoek de beste keuze. Vlaggendoek is licht van gewicht, wat ervoor zorgt dat je het makkelijk mee kan nemen en ook met gemak in je eentje kan ophangen. Zelfs als het doek van groot formaat is!

Er is een ruime keuze aan materialen, dus er is er altijd wel één die aan jouw wensen voldoet.


Aan de slag met het ontwerp van je spandoek

Nadat je hebt bepaald wat voor materiaal je gaat gebruiken bij het spandoek kun je aan de slag gaan met het ontwerp. Wil je een uitgebreide uitleg over het maken van een spandoek? We geven je 4 handige tips om een spandoek te maken. Zo maak jij eenvoudig en snel een perfect spandoek!

Er zijn 3 onderdelen bepalend voor jouw onderwerp. Dat zijn de lettergroote, afbeeldingen en kleur. We lichten elk onderwerp hieronder kort toe!

De lettergrootte vaststellen

Eén van de meest gestelde vragen is de grootte van de letters op een spandoek. Want hoe groot moeten deze zijn? Je letters moeten niet te klein zijn, aangezien een spandoek vaak van een afstand bekeken wordt. Tegelijkertijd is een té grote tekst zonde van alle ruimte. Wat is dan de juiste lettergrootte?

Om de grootte van je letters te bepalen maak je gebruik van een handige formule. Deze is als volgt: de afstand tussen de lezer en het spandoek gedeeld door 3 = de lettergrootte (hoogte van de letters) in centimeters. Neem bijvoorbeeld een spandoek dat op 6 meter afstand hangt. In dit geval vul je de formule als volgt in: 6 gedeeld door 3 = 2 cm. De letters moeten dus minimaal 2 cm groot zijn. Makkelijk hè?

Maak gebruik van afbeeldingen

Een afbeelding op je spandoek zorgt voor duidelijkheid. Je begrijpt een afbeelding namelijk vele malen sneller dan een lap tekst. Zeker wanneer de voorbijganger in beweging is terwijl hij of zij jouw spandoek ziet.

Omdat een spandoek van groot formaat is, is de kwaliteit van de afbeelding erg belangrijk. De afbeelding moet daarom ook van een groot formaat zijn. Als advies geven wij mee om logo´s in een vectorbestand te gebruiken. Zorg er voor dat foto’s en afbeeldingen minimaal 150 dpi zijn. Zo weet je zeker dat jouw afbeelding van voldoende kwaliteit is!

Zorg voor complementaire kleuren

Wat erg belangrijk is bij een spandoek is dat mensen het goed kunnen lezen, zodat de boodschap goed overgebracht kan worden. Om die reden is het gebruik van contrasterende kleuren van belang. Die kleuren zorgen ervoor dat de tekst goed leesbaar is. Een voorbeeld van contrasterende kleuren zijn zwart en wit. Let erop dat de kleuren niet teveel op elkaar lijken. Dit heeft invloed op de leesbaarheid.


Laat het spandoek bedrukken!

Nadat je het spandoek hebt samengesteld en hebt ontworpen, laat je het spandoek drukken. Bij Drukland.nl drukken wij spandoeken tot wel 10(!) meter op onze professionele printers. Daarnaast gebruiken wij UV- en watervaste inkten om je ontwerp haarscherp op het doek te drukken. Zo hang jij met een gerust hart jouw spandoek buiten, in weer en wind!

Wat ook goed is om te weten is dat er veel afwerkingen zijn waaruit je kunt kiezen. Jouw keuze heeft te maken met hoe je het spandoek wil gaan ophangen.

De afwerkingen zijn:

 • Zomen
 • Zomen + ringen
 • Tunnelzoom
 • Tunnelzoom + zomen
 • Tunnelzoom + ringen
 • Geen afwerking

Wanneer het plano doek is gedrukt, wordt de afwerking aangehouden waar jouw keuze naar uit is gegaan. Als het spandoek klaar is wordt hij stevig ingepakt en verzonden! Zo gepiept dus.


Past een spandoek toch niet helemaal bij jouw uiting? Wie weet is een vlag een betere match! We vertellen je alles over vlaggen.

Tags:

23-06-2022
 
 

Reacties