4 handige tips voor het maken van een spandoek!

Ben je op zoek naar een manier om veel mensen op drukke plekken te bereiken? Dan is een spandoek ideaal. Spandoeken kun je bijna overal ophangen om je boodschap naar buiten te brengen.

Misschien ben je enthousiast over een spandoek maar weet je niet hoe je moet beginnen, want hoe kun je nou het beste je spandoek maken? In dit blog geven we je 4 tips mee voor het maken van een spandoek. Na het lezen ben je klaar om je eigen spandoek te maken!


spandoek maken tips

Tip 1: Bepaal de lettergrootte

Met behulp van een spandoek wil je een boodschap naar buiten brengen. Zoals eerder benoemd is, is de leesbaarheid erg belangrijk. Daarom is het kiezen van het juiste formaat van de letters handig. Mensen moeten met gemak kunnen zien wat je wilt vertellen. De grootte van de letters wordt bepaald aan de hand van de grootte van het spandoek en hoe ver de mensen ervan af staan als ze het lezen. Er is een vuistregel om de lettergrootte te bepalen. Zo weet je zeker dat je de juiste lettergrootte gebruikt!

De vuistregel is als volgt: ‘’de afstand tussen het doek en de lezer / 3 = de lettergrootte in cm”. Een voorbeeld van een berekening is een doek dat op 5 meter afstand hangt van de lezer. Als je dat invult krijg je: 5 meter / 3= ongeveer 1,7 cm. De lettergrootte is in dit geval 1,7 cm. Met deze grootte is het goed leesbaar op zo’n 5 meter afstand.


Tip 2: Gebruik geschikte kleuren

Het gebruik van de juiste kleuren is erg belangrijk bij het ontwerpen van je spandoek. Bij een spandoek moet je boodschap natuurlijk goed leesbaar is. Daarom is het gebruik van contrasterende kleuren van belang. Een voorbeeld hiervan is zwarte letters op een witte achtergrond. Het zwart springt hier naar voren omdat het een contrast is met de witte achtergrond. Ben je benieuwd welke kleuren elkaar complementairen? Adobe laat met behulp van een kleurenwiel zien wat de complementaire kleuren zijn.

Een belangrijke tip bij het kiezen van de geschikte kleuren is dat je niet alleen kijkt naar iets wat er mooi uit ziet. Het moet goed leesbaar zijn, dus houdt dat als uitgangspunt bij de keuze van de kleuren. Een spandoek dat niet goed leesbaar is, is immers niet effectief.


Tip 3: Zorg voor rust met witruimtes

Bij een spandoek is het natuurlijk belangrijk dat je boodschap gelezen wordt door mensen die er voorbij gaan. Dit betekent dat veel tekst er niet voor gaat zorgen dat de aandacht getrokken wordt. Beperk de titel tot maximaal 5 woorden. Als je meer wilt toevoegen kun je dat in de ondertitel zetten. Zorg er wel voor dat de belangrijkste informatie in de titel staat. De titel krijgt de meeste aandacht en wordt daarom beter gelezen dan de ondertitel.

witruimtes

Tips 4: Zorg voor herkenning

Je vindt het natuurlijk belangrijk dat mensen je spandoek herkennen. Daarbij wil je ervoor zorgen dat voorbijgangers weten dat de spandoek van jou is. Er zijn twee eenvoudige manieren om daarvoor te zorgen.

Je visitekaartje is daarnaast een heel belangrijk onderdeel van jouw huisstijl. Trek die stijl door in je ontwerp en in de uitingen. Met foto’s en/of afbeeldingen die op verschillende plekken gezien worden - website, brochures, visitekaartjes - creëer je herkenning.

Contactgegevens

Wat is het doel van je spandoek? Wil je bijvoorbeeld mensen naar een locatie of website lokken? Zorg er dan voor dat dit duidelijk naar voren komt in je ontwerp.

Zo ziet de lezer gelijk wat de intentie van het spandoek is en waarom het aan hem/haar wordt laten zien.

Logo en huisstijl

Wanneer je het spandoek maakt voor een bedrijf of vereniging kun je voor herkenning zorgen door je logo goed in beeld te laten komen. Soms is het logo meer van belang dan de tekst op het spandoek. Een logo pakt namelijk erg de aandacht. Een voorbeeld hiervan is een spandoek bij een sportvereniging. Je wil daarmee onder de aandacht brengen hoe de club heet en dit is vaak benoemd in het logo.

Ook kan je de huisstijl van je bedrijf goed toevoegen aan het spandoek. Houd er wel rekening mee dat de leesbaarheid op de eerste plek staat. Als de huisstijl gebruiken ertoe leidt dat het niet goed leesbaar adviseren wij om het niet te gebruiken.


Nu je dit blog hebt gelezen weet je hoe je het beste een spandoek kan maken. Nadat je de spandoek hebt ontworpen, komt het kiezen van het materiaal voor het spandoek. Drukland.nl helpt je hier ook bij. Ben je benieuwd naar hoe wij aan de slag gaan? Hoe een spandoek gedrukt wordt laten we ook zien. Veel leesplezier!

Tags:

05-07-2022
 
 

Reacties