De perfecte folder ontwerp je zo

Folders zijn ideaal om veel informatie te verspreiden. Omdat je zoveel informatie kwijt kunt op een folder zijn ze enorm veelzijdig en kun je ze bijna overal voor gebruiken! Wil je graag een folder laten drukken, maar heb je geen idee hoe je een opvallende en overtuigende folder maakt? Wij helpen je!


folder ontwerpen

Folder of een flyer?

Folders en flyers worden regelmatig door elkaar gehaald. Ook niet zo gek, want een flyer kan voor dezelfde doeleinden ingezet worden als een folder. Toch zijn het 2 unieke producten. Maar wat is het verschil tussen een flyer en een folder? Een flyer is een ongevouwen vel (enkel- of dubbelzijdig bedrukt). Een folder bestaat op zijn beurt ook uit 1 vel, maar is altijd minimaal 1 keer gevouwen. Ben je op zoek naar een folder bestaande uit meerdere vellen papier? Dan kun je het beste een brochure laten drukken.


De start van je folder

De allerbelangrijkste stap in het ontwerpen van je folder is het bepalen van het doeleinde van de folder. Wat wil je bereiken met je tekst? Wil je jouw potentiële klant overtuigen om een aankoop te doen, of wil je een bezoeker of patiënt informeren? Het doel van je folder is cruciaal voor onder andere de vouwwijze en het ontwerp van de folder.

Nu je het doel van de folder hebt bepaald, kun je aan de slag met de inhoud. Schrijf in grote lijnen op wat er allemaal in je folder moet komen te staan. De tekst hoeft nog niet perfect te zijn! Tijdens het ontwerpen zal de tekst nog verder bijgeschaafd worden.


Vouwwijze van je folder kiezen

Als je eenmaal weet wat én hoeveel je te vertellen hebt is het tijd om na te denken hoe de folder eruit moet komen te zien. En dat begint met het kiezen van de vouwwijze van de folder. Bij Drukland.be kun je in totaal uit 13 verschillende vouwwijzen kiezen. Goed om te weten is dat de keuze altijd afhankelijk is van het formaat van de folder. Hoe kleiner het gesloten formaat van de folder, hoe meer keuze in vouwwijzen je hebt.

Vind je het lastig voor te stellen hoe een wikkelvouw of zigzagvouw er precies uitziet? Of weet je niet zeker of de inhoud wel op de folder past? Pak dan een vel papier, knip deze op het gewenste open formaat en vouw het vel precies zoals de vouwwijze het laat zien. Zo krijg je eenvoudig een representatief beeld van je folder!


folder ontwerpen

5 onmisbare tips voor je folder ontwerp

Dan is het nu eindelijk tijd om je folder te gaan vormgeven! Om een folder aantrekkelijk te maken is het belangrijk om een mooie en opvallende voorkant te maken. Zorg ervoor dat de lezer bij het zien van de voorkant direct weet wat hij of zij kan verwachten van je folder. Je kunt op meerdere manieren een sneak preview van de inhoud geven. Verzin bijvoorbeeld een allesomvattende kop of vertel in je introductie welke vragen in de folder beantwoord worden.

Als afsluiter geven we je nog een aantal tips mee. Als je deze volgt weet je zeker dat jouw folder een succes wordt!

  1. Maak je folder op in je huisstijl. Gebruik voor je folder dezelfde lettertypes, fonts en kleuren als andere uitingen van je bedrijf. Zo zorg je voor eenheid en herkenbaarheid!
  2. Vergeet je contactgegevens niet. Je potentiële nieuwe klanten kunnen bij interesse direct contact met je opnemen.
  3. Zorg ervoor dat je afbeeldingen aansluiten bij de inhoud. Een verkeerde afbeelding leidt af en zwakt je verhaal af, terwijl de juiste afbeelding je boodschap versterkt. Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden!
  4. Maak je tekst overzichtelijk door tussenkopjes te gebruiken. Je creëert zo ademruimte en je maakt je tekst een stuk leesbaarder.
  5. Vraag om feedback! Laat een collega, vriend of familielid je ontwerp bekijken en de tekst controleren. Je maakt de kans op spel- en grammaticafouten zo een stuk kleiner. En een foutloos ontwerp zorgt voor een professionele uitstraling!

Nu je alles weet over folders kun je aan de slag met het perfecte ontwerp voor jouw folder. Wil je nog meer tips voor het ontwerpen van drukwerk? In dit blog leggen we je uit hoe je de meest voorkomende fouten in drukwerk voorkomt!

Tags:

23-05-2022
 
 

Reacties