Folders

Wat is plano?

Volgens Wikipedia is plano in de drukkerswereld de term die gebruikt wordt voor ongevouwen vellen drukpapier. Dat klopt. Ook wij hanteren deze term bij bijvoorbeeld het drukken van folders. Ontdek alle ins en outs over de term plano en wat dat precies betekent voor jou als je folders wilt bestellen.

Alles over plano

De term plano gebruiken we bij al onze gevouwen producten. Denk aan folders, boeken en brochures. We gebruiken de term als we het hebben over het ontwerpbestand van bijvoorbeeld je folder. Als op onze site dus staat dat we je bestand als plano willen ontvangen, bedoelen we het ongevouwen formaat.

Vouwen en rillen

Het belangrijkste kenmerk van een folder is dat deze gevouwen is. Folders zijn dus altijd te herkennen aan een vouw. Soms hebben we het ook over een rillijn. Hierbij bedoelen we dat we een rillijn aanbrengen, zodat we dikkere papiersoorten eenvoudig kunnen vouwen. Doe je dit namelijk niet, dan heb je kans dat het papier gaat scheuren. Jouw folder met rillijn wordt dus ook gewoon gevouwen, alleen we noemen het net even anders. Weer zo'n term uit de drukkerswereld ;)

Folders: gevouwen of gerild

Tijdens het bestellen van folders zie je dat je bij ons uit veel papiersoorten kunt kiezen. Folders t/m 250 grams papier leveren wij gevouwen. Is jouw papiersoort zwaarder dan 250 grams of exact 250 grams maar heeft het meer dan 6 zijdes? Dan leveren wij deze altijd plano (ongevouwen). Dat geldt ook voor een folder die 170 grams of zwaarder is en een dubbelzijdig mat gefolieerde afwerking heeft. We voorzien trouwens alle folders vanaf 170 grams van een ril zodat ze makkelijker vouwen.

Weten wat je allemaal met folders kunt doen? Lees dan ook eens dit blog!


Planoformaat

Tags: planoformaat, folders

30-10-2017
 
 

Reacties