Papiersoorten voor flyers

Je bent eruit: je wilt flyers laten drukken. Goed idee! Flyers zijn nog altijd ontzettend populair en effectief. Maar dan kijk je op de productpagina en zie je al die verschillende papiersoorten met allemaal grammages. Welke moet jij hebben? Wij zetten de opties voor je op een rijtje, zodat jij een beter beeld hebt en dus een betere keuze kunt maken.


flyer papiersoorten

Papiersoorten

De papiersoorten die je bij Drukland.be vindt hebben allemaal een unieke naam met daarin twee elementen: het soort papier en het gewicht. Als eerste is er het soort papier, zoals bijvoorbeeld recyclingpapier of mat mc. Deze benaming geeft aan welke uitstraling en kleur het heeft.

Als tweede is het grammage dat benoemd wordt. Deze heeft betrekking op het gewicht en dus de dikte en stevigheid van het papier. Hoe hoger dit getal, des te zwaarder het papier is. Het gewicht wordt trouwens berekend op basis van het gewicht per vierkante meter. Bestel je bijvoorbeeld een flyer op 300 grams papier, dan weegt deze geen 300 gram. Het gewicht is van één vel papier van een vierkante meter.

Wil je weten wat het gewicht wel is? Dat kun je berekenen met de volgende formule: hoogte in meters x breedte in meters x gewicht per vierkante meter. Of je kunt het jezelf makkelijk maken onze papiergewicht calculator gebruiken.

Welke papiersoorten voor flyers zijn er?

Er is een lange lijst van papiersoorten waar je uit kunt kiezen. We gaan niet ieder papiersoort individueel bespreken, maar zullen per categorie aangeven waarvoor je deze kunt gebruiken. Aan jou vervolgens de keuze om te kiezen voor een bepaalde uitstraling of kleur.

80 - 135 grams papier

Het populairste papier voor het drukken van flyers is 135 grams mat of glans mc. Voor het maken van een eenvoudige flyer met toch een professionele uitstraling is deze optie perfect. Ook erg handig om uit te delen en erg populair om te gebruiken voor een mailing. Door het lichte gewicht zijn de portokosten lager dan wanneer je voor een zwaarder exemplaar gaat.

Naast het de eerder genoemde 135 grams zijn er ook papiersoorten die nog lichter/dunner zijn. Het begint zelfs al bij 80 grams! Houd er rekening mee dat de lichte papiersoorten het licht minder goed blokkeren en dus de druk vanaf de andere kant zichtbaar kan zijn. Bij een enkelzijdige druk is dat natuurlijk niet van toepassing.

Conclusie: te gebruiken als je eenvoudige maar toch professionele flyer wilt drukken voor niet al te veel geld. Ideaal voor flyeren en/of een direct mailing.

170 - 250 grams papier

De gulden middenweg, zo mogen we deze categorie wel noemen. Je krijgt hierbij een flyer met iets meer body, in vergelijking met de lichtere papiersoorten. Maar het blijft een relatief dunne en flexibele flyer, maar dan net even iets luxer. Gedrukt op deze papiersoorten zal het drukwerk ook langer mooi blijven en dus langer bewaard kunnen worden. Ook bij bijvoorbeeld beurzen of andere (zakelijke) evenementen kan deze categorie zorgen voor een net iets professionelere uitstraling.

Conclusie: een eenvoudige flyer, maar dan met net iets meer body. Ideaal voor op beurzen en evenementen.

300 grams papier en zwaarder

Wil je een echt stevige flyer die niet zomaar buigt of gevouwen kan worden? Dan kom je al snel terecht in deze categorie. Dit zijn de zwaardere papiersoorten die bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor visitekaartjes. Door die extra stevigheid blijft de flyer over het algemeen lang mooi, zeker als je ook nog kiest voor een afwerking met mat of glans laminaat. Voor het flyeren op straat zijn deze zwaardere flyers iets minder geschikt.

Conlusie: luxe en stevige flyers. Keuze uit basic materiaal of voor bijzondere papiersoorten.


Dat zijn de drie categorieën waarin wij de de papiersoorten voor flyers kunnen verdelen. Hierbinnen vind je - zoals al gezegd - verschillende specifieke soorten met eigen eigenschappen, kleuren en uitstraling. Om echt een gevoel te krijgen bij de verschillende opties, kun je gratis onze sample box met papiersoorten aanvragen. Voel en ruik het papier en maak de keuze die bij jou past!

Tags:

07-09-2023
 
 

Reacties