Het leed dat opmaak heet

Je hebt een bestelling bij Drukland geplaatst en daarbij ook een drukbestand geupload. Maar even later krijg je een mailtje dat je bestand nog niet helemaal aan de aanleverspecificaties voldoet en er nog iets mis is met de tekstmarge en de afloop. Oei, je hebt de flyers eigenlijk wel snel nodig en wilt dit snel oplossen. Reden voor paniek? Nee, zeker niet. In dit blog leggen we uit waarom het wel belangrijk is om rekening te houden met de tekstmarge en de afloop mee te nemen in je drukbestand.

De veiligheidsmarge in je drukbestand bestaat een afloop en een tekstmarge. Deze veiligheidsmarge zorgt ervoor dat jouw ontwerp goed gedrukt kan worden, zonder witte randen of half afgesneden teksten. Jouw drukwerk wordt namelijk in veel gevallen geproduceerd op een groter stuk papier, spandoek, vlaggenstof of wat je ook maar besteld. Na het printen wordt dit teruggesneden naar het formaat dat jij besteld hebt. De kans bestaat dat tijdens het schoonsnijden - zo heet het terugsnijden naar het juiste formaat - het drukwerk een fractie verschuift. Dit zal hoogstens 1 of 2 millimeter zijn, maar zonder de afloop en de tekstmarge zie je dat direct.

De afloop is een extra rand van drie millimeter die je aan je ontwerp toevoegd. Uiteindelijk zal deze dus weer weggesneden worden. Lever drukwerk aan dat exact het formaat heeft van het eindformaat, dan zal bij de geringste verschuiving al een witte rand te zien zijn. Dat wil je natuurlijk niet. Door je ontwerp door te laten lopen in de afloop zie van een eventuele minimale verschuiving helemaal niets.

Binnen je drukbestand dien je nog rekening te houden met een tekstmarge van 5 millimeter. Dit is een denkbeeldige rand binnen je ontwerp waarin je geen belangrijk informatie of teksten plaatst. Deze tekstmarge voorkomt dat de teksten (te) dicht tegen de rand komen, mocht er tijdens het snijden net iets wordt verschoven.

Houd je geen rekening met de veiligheidsmarges, dan is de kans aanwezig dat het drukwerk er niet uit komt te zien zoals jij het graag ziet. Met name de witte randen bij het ontbreken van de afloop zullen direct in het oog springen. Jouw drukwerk valt dan wel op, maar of het op de goede manier is, dat is de vraag...

Tijdens het controleren van de bestanden komen wij regelmatig nog doe-het-zelf oplossingen, die door het ene probleem op te lossen, voor een ander probleem zorgen. Zo kun je het bestand verkleinen om meer tekstmarge te krijgen. Maar het verkleinden van het bestand zorgt tegelijkertijd wel voor een witte kader om het ontwerp. Niet iets waar je op zit te wachten bij je drukwerk.

Bij het ontbreken wordt het bestand nog wel eens vergroot. In sommige gevallen is dit een prima oplossing, maar houdt er wel rekening mee dat je tekstmarge ook verschuift. Het kan dus heel goed zijn dat teksten of andere belangrijke gegevens erg dicht op de rand komen te staan.

De grote vraag is natuurlijk hoe je dit het beste kunt oplossen. Maak je gebruik van Adobe Photoshop of InDesign, dan hebben we een handige handleiding voor je geschreven met stap voor stap een uitleg.

Heb je geen professionele opmaakprogramma's of weet je niet hoe je deze moet gebruiken? Geen probleem, Drukland heef een superhandige ontwerptool. Hierin wordt duidelijk aangegeven wat de veiligheidsmarge is en de afloop wordt ook direct meegenomen. Dat kan niet meer verkeerd gaan!

Tags:

26-02-2016
 
 

Reacties