Eigen bedrijf starten

Startup entrepreneur

Je gaat voor jezelf beginnen. Gefeliciteerd! Met het juiste concept en netwerk, de nodige kennis, ervaring én een berg doorzettingsvermogen heb je mogelijk goud in handen. Dit zijn al aardig wat mitsen en maren – ik probeer je niet te ontmoedigen, lees alsjeblieft verder – en dan moet je ook nog allerlei praktische zaken regelen om een eigen bedrijf te starten. Inschrijven bij de KvK, een website bouwen, een bedrijfspand of werkplek huren voor je start up – je moet als startende ondernemer zo ongeveer overal verstand van hebben wil je professioneel voor de dag kunnen komen. En oh ja, dat allemaal mloget een beperkt budget. Dan blijft er natuurlijk weinig geld over voor drukwerk. STOP! Dat zie je verkeerd! Drukwerk is namelijk juist dé manier om direct een professionele indruk te maken zonder luxe kantoorpand en 50 man personeel. Fake it ‘till you make it, en dat bedoel ik positief. Je bént tenslotte wel professioneel en betrouwbaar, dus dan moet je dat ook uitstralen.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen een grafisch vormgever die voor een vriendenprijsje (daar is dat netwerk dus voor) je drukwerk wil ontwerpen. Een professionele huisstijl (onder meer logo, kleurgebruik en typografie) is perfect om een voorsprong te nemen op doe-het-zelvers die misschien even goed zijn als jij, maar zich niet zo presenteren. Wat je minimaal aan drukwerk moet bestellen wanneer je een eigen bedrijf gaat starten, verschilt natuurlijk per branche en soort onderneming. Ik geef je graag mijn top 3:

1. Visitekaartjes, het papieren equivalent van een handdruk. Als het goed is, laat je hiermee een positieve indruk achter over wie je bent en wat je doet. Pas op voor verkeerde zuinigheid door sowieso de goedkoopste variant te kiezen. Het materiaal kan het ontwerp (en daarmee jouw concept) namelijk versterken. Denk bijvoorbeeld aan een vierkant logo op vierkante visitekaartjes of elementen in spot UV.

2. Briefpapier en enveloppen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een starterspakket bij ons helemaal niet duur. Voor € 33 heb je al 1.000 vellen enkelzijdig full color bedrukt op 90 grams papier en voor € 79 heb je daar 500 matching EA5 enveloppen bij mét venster en handige striplock (= niet zelf likken).

3. Flyers. Flyers? Ja flyers. Met het juiste ontwerp kun je dit product namelijk op talloze manieren inzetten. Kies je bijvoorbeeld voor A6 flyers op 300 grams beschrijfbaar papier, dan kun je deze gebruiken als spaarkaarten of afsprakenkaartjes. In A5-formaat kunnen ze dienstdoen als compliment cards. Of bestel bijvoorbeeld 400 grams US flyers met dubbelzijdig glanslaminaat als cadeaubonnen. Een eigen bedrijf starten is al duur genoeg, dus wie wil besparen moet slim zijn (en/of mijn blogs lezen).

Tags:

29-02-2016
 
 

Reacties