Checklist: bestand aanleveren

Bestanden aanleveren

Als we nu eens samen gaan werken om tot het allerbeste drukwerk te komen? Als jij een bestand aanlevert dat aan onze aanleverspecificaties voldoet, regelen wij de rest voor je. In dit blog gaan we bij de verschillende punten langs die erg belangrijk zijn om tot een goed bestand te komen. We lopen de verschillende onderdelen puntsgewijs langs.

Resolutie

De resolutie van je ontwerp wordt berekend op basis van dpi. Dit klinkt misschien als iets heel technisch en ingewikkelds, maar dat valt allemaal wel mee. Dpi is een afkorting voor 'Dots Per Inch', oftewel het aantal pixels per 2,54 centimeter. Hoe meer pixels per inch jouw ontwerp of afbeelding heeft, des te scherper de afdruk wordt. Voor groot drukwerk zoals bijvoorbeeld spandoeken houden wij een minimum dpi aan van 150. Voor kleiner drukwerk zoals visitekaartjes of flyers geldt dat je voor het beste resultaat een minimale dpi aanhoudt van 300. Misschien goed om nog mee te geven: een bestand voor een A6-flyer kan niet één op één gebruikt worden voor een A1 poster. Door het vergroten van de afbeelding worden de pixels groter en komen er minder per inch. De resolutie zal dan dus een stuk minder zijn.

Afloop en tekstmarges

Afloop en tekstmarges zijn ook erg belangrijk om tot een mooi en goed eindresultaat te komen. Je wilt natuurlijk niet dat je flyer halverwege een woord afgesneden wordt. De 3mm afloop rondom is een extra rand om je drukbestand heen, waarin je ontwerp wel gewoon doorloopt. Tijdens het schoonsnijden kan het drukwerk altijd een fractie verschuiven. De afloop zorgt ervoor dat je hierdoor geen witte randen krijgt. De tekstmarge is een denkbeeldige rand van 5mm binnen je ontwerp. In deze rand plaats je geen teksten of andere belangrijke informatie. Door de 5mm marge aan te houden weet je zeker dat alles goed en duidelijk op het drukwerk komt te staan en teksten niet net op het randje komen. Wel zo fijn toch? We hebben al eens een blog geschreven over dit onderwerp. Dus mocht je hier meer over willen lezen, dan kan dat in één van onze vorige blogs.

Creatief met kaartjes

Unieke fonts naar lettercontouren

it punt is alleen van toepassing als je speciale fonts gebruikt in je ontwerp. Als je fonts gebruikt die wij niet in ons systeem hebben, dan worden deze automatisch vervangen door een font dat daar het meest op lijkt. Om een speciaal door jouw gedownload font toch te kunnen gebruiken zet je deze om naar zogenoemde lettercontouren. De letters worden dan niet meer gezien als tekst, maar als afbeelding. En een afbeelding kunnen wij altijd drukken! Voor de gangbare lettertypes als Times New Roman, Arial of Comic Sans hoef je geen lettercontouren aan te maken, die kunnen wij gewoon verwerken.

Afbeeldingen in CMYK

Wanneer je een bestelling bij ons plaatst die in full colour gedrukt moet worden, dan is dit op basis van CMYK. CMYK bestaat uit Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Deze kleuren samen vormen alle kleuren voor een full colour druk. RGB is een andere bekende kleuropbouw en wordt gebruikt vooral gebruikt voor televisies of monitoren. Met behulp van een lichtbron zie je de verschillende kleuren. Omdat een flyer geen lichtbron heeft, kan dit ook niet op basis van RGB gedrukt worden. Lever je je document aan in RGB, dan wordt dit automatisch omgezet naar CMYK en is er een kans op kleurverschil. Wil je het zelf omzetten naar het juiste kleurprofiel? In dit blog lees je precies hoe je dit doet.

RGB en CMYK verschil

Bestanden opslaan

Maak je een ontwerp in een professioneel opmaakprogramma zoals bijvoorbeeld inDesign, dan is het belangrijk om je document op de juiste manier op te slaan. Ga je een order plaatsen die offset gedrukt wordt, dan sla je deze op als pdf-versie 1.3. Gaat het om een digitale druk, dan kies voor de pdf-versie 1.4. Op deze manier weet je zeker dat alle instellingen goed staan en wij het bestand op de juiste manier kunnen verwerken.

Meerdere lagen in je bestand

Dit geldt alleen wanneer het ontwerp wordt opgemaakt in een professioneel opmaakprogramma en daarvoor moeten we toch even technisch worden. Als je een ontwerp maakt dat bestaat uit meerdere transparante lagen (meerdere lagen over elkaar voor het effect) en daar bijvoorbeeld een transparante tekst over plaatst, dan kun je deze voor de zekerheid het beste opslaan als TIFF en daarna opnieuw inladen als pdf. Je voorkomt op die manier dat er iets in je ontwerp verspringt wanneer het bestand geopend wordt.

Kaders op eigen risico

Het werken met kaders is niet helemaal zonder risico. Het hierbij gaan over de kaders waar niemand omheen kan: de lijn om een document heen. Maar onbewust kun je ook gebruik maken van kaders door een foto precies in het midden te plaatsen met een witte rand er omheen. Zoals je bij het kopje over de afloop en de marge al hebt kunnen lezen, kan er het drukwerk altijd een fractie verschuiven in het snijproces. Met een kader valt dit direct op. Gebruik je geen kaders, dan valt het vaak niet eens op. Het verschuiven van het drukwerk gaat niet met centimeters tegelijkertijd, maar 1-2 milimeter valt nog binnen de marge. Gebruik je wel kaders? Wij gaan uiteraard met uiterste precisie proberen het zo goed als mogelijk te snijden, maar het is een risico dat je neemt.

Zwart is ook echt zwart

Zwarte teksten wil je natuurlijk ook echt als zwarte teksten op je drukwerk zien. Als je kiest voor een CMYK-druk, oftewel full colour, bouw zwart dan op met 100% K en laat de andere kleuren op 0% staan. Je kunt ook voor een mindere inktdekking kiezen, maar zorg wel dat de inktdekking altijd minimaal 10% is. Komt de inktdekking onder dat percentage, dan is er een kans dat dit niet gedrukt wordt. Tel je de percentages van alle kleuren bij elkaar op en kom je boven de 280% uit, dan is de kans groot dat je drukwerk dicht gaat lopen. Onthoud dus goed: minimale inktdekking 10% en maximale inktdekking 280%. In onze vorige blogs zijn we verder in gegaan op het opmaken van de zwarte tekst en de inktdekking.

Lukt het jou om aan jouw deel van de samenwerking te voldoen en dus een bestand aan te leveren dat voldoet aan onze aanleverspecificaties? Mooi! Heb je er toch nog vragen over? Geen probleem, neem gerust contact met ons op en wij helpen je waar nodig.

Tags:

29-02-2016
 
 

Reacties