Wanneer je drukwerk bestelt, dan wil je natuurlijk alleen de beste kwaliteit. Het materiaal, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Dat regelen wij voor je. Het aanleveren van het drukbestand heb je wel zelf in de hand. Maar hoe zorg jij er nu voor dat het bestand voor jouw drukwerk op de juiste manier aanlevert? In dit blog nemen wij jou mee langs een aantal belangrijke aanleverspecificaties. Lees je mee?
De resolutie is iets dat je direct terugziet in het drukwerk. Met een (te) lage resolutie wordt het ontwerp pixelig/blokkerig. De resolutie wordt weergegeven in dpi (Dots Per Inch), oftewel pixels/blokjes per inch. Voor grote producten die van verderaf bekeken worden, is een resolutie van 150 voldoende. Gaat het om bijvoorbeeld flyers of ander drukwerk dat van dichterbij wordt bekeken, dan is 300 dpi aan te raden. Houd je die waardes aan, dan ben je verzekerd van een haarscherpe druk.
Daarnaast is het belangrijk dat je het drukbestand aanlevert op het juiste formaat heeft. Zo kan een A6 formaat bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor een A3 poster, zonder kwaliteitsverlies. Welke afmeting je precies aan moet leveren vind je in de werktekening bij de producten.
Belangrijke punten om ook rekening mee te houden, zijn de afloop en tekstmarges. Door de juiste marges aan te houden voorkom je dat er belangrijke delen van de tekst te dicht op de rand komen of zelfs weggesneden worden. Door je ontwerp door te te laten lopen in de afloop van 3 mm voorkom je witte randen om je drukwerk. De tekstmarge van 5 mm voorkomt dat de teksten niet van het ontwerp afgesneden worden, mocht het drukwerk een fractie verschuiven tijdens het schoonsnijden. Houdt dus rekening met een rand van 8 mm om het ontwerp heen waar je het beste geen belangrijke informatie plaatst.
Heb jij een speciaal lettertype uitgezocht voor het ontwerp van jouw drukwerk? Dan is het verstandig om de letters om te zetten naar lettercontouren. Als wij het lettertype niet in ons systeem hebben staan, dan wordt het lettertype namelijk aangepast naar een lettertype dat er op lijkt. En jij hebt natuurlijk niet voor niets gekozen voor een bepaald lettertype. Bij lettercontouren blijft het lettertype altijd hetzelfde. De meest gangbare lettertypes hebben wij wel. Dus voor bijvoorbeeld Times New Roman, Arial of Comic Sans hoef je niet perse een lettercontour aan te maken.
Een full colour bedrukking is altijd op basis van CMYK. Cyaan, Magenta, Yellow en Key vormen samen alle kleuren. Het bestand voor het drukwerk moet worden aangeleverd met de juiste kleuropbouw. Een ander kleurprofiel dat veel gebruikt wordt, is RGB. Dit kleurprofiel is gebaseerd op een lichtbron, denk aan een televisie of een monitor. Dit is niet geschikt voor drukwerk. Lever je toch een RGB-bestand aan? Dan is er kans op kleurverschil. Dit voorkom je door je bestand naar CMYK om te zetten en aan te leveren. Weer weten over het verschil en gebruik van deze twee kleurprofielen? Op deze pagina wordt uitgebreid uitleg gegeven met voorbeelden.
Bij het gebruik van zwart, wil je zwart graag zo zwart mogelijk krijgen. Kies je voor een full colour druk, dan bouw je zwart op met 100% K(ey). De andere kleuren (Cyaan, Magenta en Yellow) laat je vervolgens op 0% staan.
De inktdekking van alle kleuren bij elkaar moet voor vrijwel al het drukwerk tussen de 10% en 280% zijn. Kom je onder de 10%, dan is de kans groot dat de kleur niet (goed) zichtbaar is. Kom je juist boven de 280%, is de kans groot dat je drukwerk dichtloopt. Uitzonderingen zijn kranten (max. 200%), digitaal drukwerk (max. 300%) en vlaggendoek (max. 200%).
Dit zijn een paar belangrijke punten van de aanleverspecificaties. Naast het ontwerpen moet je het bestand op de juiste manier opslaan. Dat en nog veel meer informatie over de bestanden vind je terug in onze aanleverspecificaties. Nu je dit weet, kun je er eenvoudig rekening mee houden in je ontwerp. Wat komt er op jouw ontwerp te staan?
Vond je dit een leuk blog om te lezen? Dan vind je de volgende blogs vast ook interessant:
Wat is pms drukwerk?
Wat is het verschil tussen pixels en vector?
Wat is plano?
Tags: