Afmeting visitekaartjes

Visitekaartjes drukken wij vaak op een standaard formaat. Ondanks dat je bij Drukland.nl ook afwijkende formaten kunt bestellen, zijn er drie soorten die er toch wel echt uit springen. Deze zijn niet voor niets zo geliefd. Het formaat is ideaal om uit te delen en te bewaren. In speciale visitekaartjeshouders, maar ook in een portemonnee of in een jas- of broekzak. We hebben het wel over een visitekaartje formaat, maar wat is dat precies? Wij vertellen je alles over het formaat van zowel het drukwerk als het drukbestand!


visitekaartjes formaten

Standaard visitekaartjes formaat

Het standaard formaat voor een ongevouwen visitekaartje is 85 x 55 mm. Een andere populaire optie is het gevouwen visitekaartje. Hierbij heb je namelijk maar liefst twee keer zoveel ruimte om te bedrukken. Het visitekaartje kan gevouwen worden over korte zijde (dwars 4-zijdig) of over de lange zijde (staand 4-zijdig). De gesloten formaten zijn gelijk aan een ongevouwen visitekaartje. Ben je er nog niet uit hoe je kaartje er precies uit moet komen te zien? Wij hebben in ons blog een aantal voorbeelden van visitekaartjes voor je op een rijtje gezet


standaard formaat visitekaartje
Soort visitekaartje Formaat in milimeter Formaat in centimeter Formaat in inches
Ongevouwen visitekaartjes 85 x 55 mm 8,5 x 5,5 cm 3,35 x 2,17 inch
Gevouwen visitekaartje - staand 110 x 85 mm 11,0 x 8,5 cm 6,69 x 2,17 inch
Gevouwen visitekaartje - liggend 170 x 55 mm 17,0 x 5,5 cm 4,33 x 3,35 inch

Formaat visitekaartje in pixels

Met pixels zie je digitaal bijvoorbeeld het ontwerp van jouw visitekaartje. Iedere pixel is een afzonderlijk rondje met een specifieke kleur. Al deze pixels samen vormen de afbeelding. Je kunt je voorstellen: hoe meer pixels, des te scherper en gedetailleerder de afbeelding is. Heeft je ontwerp (te) weinig pixels, dan wordt de afbeelding onscherp en blokkerig. Dit wordt ook wel een lage resolutie genoemd.

Wil je zeker weten dat jouw ontwerp haarscherp op één van de verschillende papiersoorten gedrukt wordt? Houd dan een minimale dpi van 300 aan. Dpi staat voor dots per inch oftewel het aantal pixel per inch. Twijfel je of jouw ontwerp helemaal scherp is? Dan kun je de digitale drukproef tijdens je bestelling downloaden. Als je dit PDF-document opent in Acrobat Reader opent en op 100% zet, zie je de ware grootte en resolutie. Zo weet jij precies waar je aan toe bent!

Afloop en veiligheidsmarge: alles over het formaat van het drukbestand

Bij Drukland.be werken wij met verschillende formaten: het eindformaat en het bestandsformaat. Het eindformaat is het formaat waarop jij het uiteindelijke product bestelt. Voor een standaard visitekaartje is dat dus 85 x 55 mm. Het bestandsformaat is het eindformaat + eventuele afloop. Afloop is een marge die aangehouden wordt om kleine snij afwijkingen op te vangen. Voor de visitekaartjes is die afloop 3 mm aan iedere zijde. Het bestandsformaat dat je aanlevert wordt dus 91 x 61 mm. En let op: laat je ontwerp doorlopen in het afloopgebied. Zo voorkom je witte randen.

Naast het bestandsformaat en de afloop is er nog een formaat dat je in de gaten moet houden: de veiligheidsmarge. Wil je zeker weten dat jouw ontwerp niet op of tegen de snijrand aan komt? Zet teksten, afbeeldingen en andere onderdelen op 3 mm van de afloop. In totaal heb je dus een denkbeeldige rand van 6 mm rondom, waarvan de helft als afloop weggesneden wordt.

Meer informatie over hoe je je bestand aan moet leveren, vind je in onze aanleverspecificaties

Visitekaartje maken in de online ontwerptool

Drukbestanden worden vaak opgemaakt in een professioneel ontwerpprogramma zoals InDesign of Illustrator. Heb je niet de beschikking over zo’n programma? Dan kun je zelf een visitekaartje maken via onze gratis ontwerptool. Hier voeg je zelf afbeeldingen, teksten en logo’s toe. Zo is het bestellen van visitekaartje voor iedereen eenvoudig.

Tags:

12-05-2022
 
 

Reacties