Wat is PMS drukwerk?

September is bij ons de maand van kantoorartikelen. Briefpapier mag natuurlijk in geen enkel kantoor ontbreken. Hiermee maak je vaak de eerste indruk van je bedrijf, dus je wilt dat dit er professioneel uitziet. Als je wilt dat de kleuren van je huisstijl op elk product overeenkomen, kun je het beste kiezen voor een PMS bedrukking. Ontdek in dit blog wat PMS drukwerk precies is.

briefpapier

Wat zijn PMS kleuren?

PMS is een afkorting van Pantone Matching System en zijn kleurnummers die opgesteld zijn door het bedrijf Pantone. Iedere individuele kleur heeft hierbij een eigen nummer. Met behulp van een PMS-waaier kunnen onze drukkers altijd de juiste kleur gebruiken bij bestellingen. Op die manier komt de kleur exact overeen met de kleur die jij hebt besteld. Ideaal voor huisstijlen voor bijvoorbeeld briefpapier en enveloppen. Bij PMS-drukwerk is het mogelijk om tot maximaal 3 kleuren te gebruiken. Heb je meer kleuren in je ontwerp, dan zal dit omgezet moeten worden naar full colour / CMYK.

Is een PMS opdruk altijd en overal dezelfde kleur?

De kleur inkt van de PMS kleur is altijd hetzelfde. Maar dat wil niet zeggen dat de kleur op ieder product exact hetzelfde zal zijn. Verschillende materiaalsoorten zullen inkten op een andere manier verwerken. Als je je briefpapier telkens op hetzelfde materiaal zal laten drukken, zullen de kleuren er hetzelfde uit zullen zien. Switch je van materiaal, dan loop je dus wel de kans op een klein verschil.

Wat is het verschil tussen CMYK en PMS?

Over het algemeen kun je bij kleurendruk uit twee verschillende kleurmodellen kiezen: CMYK (full colour) of PMS. Nu je weet wat PMS is, is het handig om te weten wat full colour bedrukking inhoudt. Full colour bestaat uit CMYK kleuren en wordt ook wel 4-kleurendruk genoemd. De kleuren Cyan, Magenta, Yellow en Key vormen samen alle kleuren die in jouw full colour ontwerp voor komen. Deze bedrukking wordt vaak gekozen als er vier kleuren of meer in het ontwerp zitten, zoals bij reclamefolders of flyers. Het full colour drukken is niet zo kleurvast als PMS en zo kan het zijn dat er tussen verschillende drukgangen minimale kleurverschillen ontstaan. Dit is ook direct het grote verschil tussen PMS en full colour: PMS is altijd kleurvast op hetzelfde papier, waar bij full colour kleine kleurverschillen kunnen ontstaan.

Als je briefpapier besteld, kun je uit meerdere papiersoorten kiezen. Elk soort papier heeft specifieke eigenschappen. Weten voor welke soort jij het best kunt gaan? Check dit blog!


CMYK versus PMS

Tags: briefpapier, pms, cmyk, full colour

18-09-2017
 
 

Reacties